Olej kokosowy ma niezwykłe właściwości. W Polsce staje się coraz bardziej popularny nie tylko w kuchni. Stosuje się go również w kosmetyce.

Na półkach sklepowych znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany. Warto wiedzieć czym się różnią, aby wybrać ten, który spełnia nasze wymagania.

Olej kokosowy rafinowany poddawany jest procesom rafinacji. Dzięki temu termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża. Taki olej nie posiada posmaku kokosa, co sprawia, że mogą go używać nawet te osoby, które kokosa nie lubią. Niestety, rafinacja sprawia, że traci on dużą część właściwości odżywczych. Wysoka temperatura zabija bowiem większość witamin i minerałów.

Olej kokosowy nierafinowany jest dużo zdrowszy od rafinowanego. Jest nieoczyszczony i tłoczony na zimno. Nie zawiera w sobie zbędnych dodatków chemicznych, które używane są podczas rafinacji. Posiada posmak kokosowy, co nadaje mu charakteru. Nie jest poddawany działaniu wysokiej temperatury, w związku z tym zachowuje swoje właściwości zdrowotne na najwyższym poziomie.

Olej kokosowy nadaje się do smażenia i pieczenia. Nierafinowany może z powodzeniem zastąpić masło, jako dodatek do pieczywa. Również w kosmetyce jest doceniany. Używany jako maseczka do włosów na dwie godziny przed kąpielą, wzmocni je. Dla skóry przesuszonej zalecany zamiast balsamu do ciała. Pomocny jest również w leczeniu zmian skórnych. naturalne oleje tłoczone na zimno